Cüneyd Suavi


c.suavi@gmail.com

Yazar Ara

Yazar Hakkında

1948 Yılında Adapazarı'nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. Daha sonra, günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi olarak bilinen Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni yüksek mimar unvanıyla bitirip Sakarya Üniversitesi'nde asistanlığa başladı. İleriki yıllarda profesörlüğe kadar yükselen Cüneyd Suavi evli ve üç çocuk babasıdır.
Zafer Dergisi'nde 1982 yılından beri yazıları yayınlanan Cüneyd Suavi'nin en tanınmış eseri, 'Hayatın İçinden' adlı hikâye kitabıdır. Üç ayrı ciltten oluşan ve 30 yılda tamamlanan bu eser Korece'ye, hemen ardından Almanca, Arapça ve Felemenkçeye tercüme edilmiş; öykülerden bir kısmı da İngilizce, Rusça, Tatarca, Arnavutça, Özbekçe ve Makedoncaya çevrilip dünyanın birçok ülkesine ulaşmıştır.
Cüneyd Suavi'nin 'Kırk Gram Tebessüm' adlı mizah kitabı, 'Edepli Mizah'ın en güzel örneklerinden biri sayılmaktadır. Özellikle gençlerin sevdiği bu eser, mizah ile tefekkürün nasıl bağdaştığını da göstermektedir.
Cüneyd Suavi'nin 'Peygamberimizin Mucizeleri', 'Peygamberler Tarihi', 'Allah'ı Bildiren Bilmeceler', 'Kısa Metrajlı Filmler İçin Senaryolar' ve 'Hazır Cevaplar' adlı eserlerinin dışında; çocuklar için yazdığı 'İki Çuval Altın' adlı bir hikâye kitabı daha vardır.
'Ali'nin Seccadesi', onun ilk çocuk romanı sayılabilir.
Cüneyd Suavi'nin Allah Resulünün hayatını, çilesini ve mücadelesini anlatan 'İki Cihan Güneşi, Peygamberimiz' adlı eseri bütün okuyucular tarafından dualarla takdir edilmektedir. Aynı konudaki diğer bir eser ise, daha küçük hacimdeki 'Gençler İçin Peygamber Efendimiz' kitabıdır.
Yazar, çocukluğundan itibaren yaşadığı birbirinden güzel hatıraları 'Kesilen Gitar' adlı bir kitapta toplamış ve bu otobiyografi, son 50 yıla ışık tutan özelliğiyle Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmiştir.
Yazarın son eseri, özellikle genç hanımlar için yazdığı 'İmdat! Âşık Oldum!' adlı kitaptır.
Cüneyd Suavi, Sakarya Üniversitesi'nden sonra, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde görev yapmıştır.