Yusuf Kaplan


Yazar Ara

Yazar Hakkında

1964 yılında Şarkışla’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kayseri’de tamamladı.
1986 yılında, 9 Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-Televizyon Bölümü’nü bitirdi. Üniversite öğreniminden sonra, soluğu Londra’da aldı.
Ve üç ay boyunca, kimi zaman otostop yaparak, kimi zaman trenle İngiltere, Fransa ve Almanya’yı dolaştı. Hayatı, insanı ve kültürü tanıdı. Tekrar Londra’ya döndü.
1989-1996: İngiltere’de, televizyon dili ve film felsefesi alanlarında master ve doktora öğrenimi gördü.
1992 yılında, bir grup arkadaşıyla birlikte Yeni Şafak gazetesini kurdu. Gazeteye 5 farklı isimle yazdı. Kuruluşundan itibaren Yeni Şafak’taki köşe yazarlığını sürdürüyor.
Londra’da, Yeni Şafak ve Kanal 7’nin temsilciliğini yaptı. Eski Kanal 7’nin sinema programlarını hazırladı.
1998 yılında, İngiltere’nin verdiği İngiliz pasaportunu kabul etmedi ve Türkiye’ye döndü. Yeni Şafak gazetesinin 2 yıl Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptı.
1999’dan itibaren Bilgi Üniversitesi’nde lisans ve yüksek lisans düzeyinde, iletişim teorileri, sosyal ve kültürel teori, medeniyetler ve düşünce tarihi ve dünya sineması dersleri verdi.
2002 yılında Açılımkitap Yayınları’nı kurdu. Ardından üç yıl Umran dergisini yönetti.
2003’te Genel Yayın Yönetmeni olarak TV5’i kurdu. Televizyona, sekreterler dâhil eleman alırken, diplomalarına değil yeteneklerine ve kişiliklerine baktı.
Televizyonu okul’a ve eve dönüştürdü; aldığı maaşı çalışanlarla paylaştı; genç ve bıçkın bir sinemacılar ve televizyoncular kuşağı yetiştirdi.
2006-2008 yılları arasında, Kültür Bakanlığı, Sinema Destekleme Kurulu üyeliği yaptı.
2008 yılında, İnsan Yayınları bünyesinde Külliyat Yayınları’nı kurdu.
2009-2011 yılları arasında, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’nde sinema direktörü oldu: 7 uzun metraj, 33 belgesel film yaptı.
2002 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Fikir Yazarı” ödülü verildi.
2006 yılında TASAM tarafından “Stratejik Vizyon Sahibi Yazar” ödülü verildi.
Yusuf Kaplan’ın, “Bir Öykü-Anlatma ve Mit-Üretme Aracı Olarak Televizyon” ve “Enformasyon Devrimi Efsanesi” başlıklı iki Türkçe kitabı ve Oxford University Press tarafından The Oxford History of World Cinema başlığıyla yayımlanan, editör olarak katkıda bulunduğu bir İngilizce çalışması bulunuyor.
Hegel, Nietzsche, Whitehead, İkbal, Malik Binnebi''nün bazı metinlerini çevirdi.
TRT Türk’e Alman düşünürü Nietzsche''nin felsefesini belgesel film olarak çekti.
Yaklaşık 20 yıldır “Fütûhât-ı Medeniyye” üst başlığıyla yayımlamayı düşündüğü kapsamlı bir kitap üzerinde çalışıyor.
Halen Sabahattin Zaim Üniversitesi, Medeniyet Araştırmaları Merkezi direktörü.
Ve pandemi sürecinde Türkiye’nin 81 vilayetine ve bütün dünyaya yönelik eğitim veren MTO (Medeniyet Tasavvuru Okulu) çalışmasını yürütüyor...
Türkiye’deki eğitim sisteminin, sadece “yetenek öğütmeye” yaradığını düşünüyor. O yüzden,“mağara’nıza çekilin; bulunduğunuz yeri ya da edindiğiniz alışkanlıkları terk ederek ümmîleşin, arının; ancak o zaman, çağın ağlarından kurtulabilir, çağrı’nızın çağ’ını kurabilmesi çabasının izini sürebilir, kendinize gelebilir, kendinizi keşfedebilir, kendinizi ve çağınızı aşma konusunda bir mesafe katedebilirsiniz.” diyor.

Yazarın Eserleri

Okumak Nedir?

Yusuf Kaplan

Medeniyet Tasavvuru

Yusuf Kaplan